Ще стародавній східний мудрець Авіценна казав про корисність баклажанів. які багато в нашій країні називають «синенькими». Вони багаті багатьма мінеральними речовинами, такими як залізо, цинк, марганець, тому страви з баклажанів рекомендуються при анемії. Бажаючим схуднути корисно знати про низькій калорійності цього овоча і високому вмісті клітковини, яка виводить з організму шлаки, токсини і зайву рідину. Крім того, в них міститься так необхідний в холодну пору року вітамін С.

Але, навряд чи, закочуючи банки з ароматним салатом, господині підраховують кількість містяться в них калорій або корисних речовин. Головне — щоб було смачно!

Пропонуємо вам кілька рецептів зимових заготовок з баклажанів.

Баклажани з болгарським перцем в маринаді

Штук 15 помідорів середньої величини, 5 цибулин, 1 стручок гіркого перцю і пучок кропу і петрушки пропустити через м’ясорубку. Додати 2 ст.л. солі, 0,5 склянки цукру, склянка 6% оцту і 2 склянки дезодорованої олії. Довести цю суміш до кипіння. У баклажанів зрізати хвостики, перець наколоти виделкою (того й іншого — по 15 штук), скласти в каструлю і залити маринадом. Після закипання варити 30 хвилин, розкласти по банках і закатати.

Ікра з баклажанів

Баклажани злегка запекти в духовці, потім очистити від шкірки і дрібно нарізати. Моркву натерти на крупній тертці, цибулю не дуже дрібно порізати. Всі овочі обсмажити окремо в рослинному маслі, скласти у велику каструлю і додати дрібно нарізані або пропущені через м’ясорубку помідори. Гасити після закипання 20-30 хвилин, додавши за смаком сіль. Відразу розкласти в гарячі стерильні банки, перевернути догори дном і укутати на добу. Співвідношення овочів може бути будь-яким, головне — щоб загальна вага баклажанів був не менший загальної ваги всіх інших інгредієнтів. У цю ікру при подачі на стіл бажано додавати рубаний часник.

Баклажани в томатному соусі

3 кг помідорів, 1 кг солодкого і 2 стручки гіркого перцю, 2 головки часнику провернути на м’ясорубці, додати 100 г солі і стакан соняшникової олії, добре перемішати і довести до кипіння. 4 кг баклажан нарізати кружечками (великі — полукружьями) товщиною близько 0,5 см і скласти в киплячий соус. Через 20-25 хвилин розкласти по стерильним банкам, закатати і укутати.

«Тещин язик»

Великі баклажани (6кг) очистити від шкірки і розрізати вздовж на 8 частин, засипати сіллю і залишити на годину-півтори. Приготувати приправу: 7-8 штук солодкого і 5-6 штук гіркого перцю, а також 5 головок часнику пропустити через м’ясорубку, додати 2 ст.л. солі і 100г яблучного оцту. У киплячій рослинній олії обсмажити часточки баклажан да золотистої скоринки. У півлітрові банки покласти 2 столові ложки приправи, заповнити банку баклажанами, і зверху додати ще 2 ст.л. приправи. Накрити кришками і поставити на вогонь в каструлі з водою на стерилізацію. Стерилізувати до тих пір, поки не з’явиться сік. Кришки закатати, банки укутати на 2-3 години. Виходить досить гостра закуска.

І ще одна порада: перед початком готування опустіть баклажани на 10-15 хвилин в холодну воду, тоді вони вберуть в себе менше жиру. Смачного!

Регіна Ліпнягова спеціально для expirience.ru

Найцікавіші новини:

Перейти на сайт: Джерело

Цікаве відео для вас:


Share →

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

3 × 1 =

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.